Vanhoja Käkisalmen ja Laatokan alueen sanomalehtiä pääsee nyt lukemaan digitaalisesti Kansalliskirjaston verkkopalvelussa. Käkisalmi-Säätiö, Kansalliskirjasto ja Kopiosto ovat sopineet lehtien  avoimesta verkkokäytöstä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa.
Luettavana ovat Käkisalmen Sanomat, Käkisalmen sanomain asiamieslehti, Käkisalmelainen, Käkisalmen kaupunki- ja maaseurakunnan seurakuntalehti, Laatokka, Sisämaa-Laatokka ja Itä-Karjala -lehtien kaikki julkaistut numerot.

Vanhojen lehtien digitointi on tehty Käkisalmi-Säätiön rahoituksenturvin.  ”Heimo, joka ei tunne menneisyyttään on juureton. Käkisalmelaiset juuret ovat tukevasti Karjalankannaksen, Vuoksen ja Laatokan maisemissa. Näissä maisemissa ovat syntyneet nämä nyt digiversiona julkaistavat lehdet. Juurihoitoa saavat nyt tätä kautta paitsi karjalaiset, myös koko Suomen kansa. On hienoa olla mukana tässä merkittävässä pilottihankkeessa.”, toteaa Käkisalmi-säätiön hallituksen puheenjohtaja Erkki Heiskanen digiprojektista.

Kansalliskirjasto kiittää Käkisalmi-Säätiötä esimerkillisestä toiminnasta karjalaisen kulttuurin digitoinnissa ja jakamisessa vapaasti suurelle yleisölle.
”Sanomalehdet ovat rikkaita ja monipuolisia aineistoja. Päivän lehdistä me suomalaiset olemme kautta aikojen lukeneet ajankohtaiset tapahtumat, olivat ne sitten politiikkaa, taloutta, tiedettä, kulttuuria tai taidetta. Sanomalehdet kertovat ja tallentavat paikalliset, alueelliset ja valtakunnan ajankohtaiset tapahtumat kansakunnan historiaan aikalaisten silmin, jälkipolvien tutkittaviksi”, sanoo yhteyspäällikkö Pirjo Karppinen Kansalliskirjastosta.

Käkisalmelaisten perilliset  ja suuri yleisö voivat selata nyt selata tutkijoiden kanssa digitoituja Käkisalmen ja Laatokan alueen lehtiä, tehdä hakuja aineistoon sekä kopioida ja tulostaa lehdistä artikkeleita tutkimus- ja omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä. Tämä on digitaalisuutta parhaimillaan.

Vanhojen lehtiaineistojen digitoiminen ja tarjoaminen yleisölle verkossa vaatii tekijänoikeuslain mukaan oikeudenhaltijoiden luvan. Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Kopiosto edustaa laajasti lehtien kustantajia ja tekijöitä, kuten toimittajia, valokuvaajia, kuvittajia, graafikoita ja kääntäjiä, ja pystyy myöntämään käyttöön tarvittavat luvat. Käkisalmi-Säätiö on mukana tässä julkaisutyössä pilottisopimuksella kolme seuraavaa vuotta.

”On hienoa, että voimme mahdollistaa historiallisten lehtiaineistojen saamisen entistä laajemmin meidän kaikkien saataville. Nämä aineistot ovat tärkeitä tutkijoille ja muille historiasta kiinnostuneille”, toteaa lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela Kopiostosta digiyhteistyöstä.

Tutustu Käksialmen ja Laatokan alueen digijulkaisuihin tästä linkistä.

Categories: Ajankohtaista