Käkisalmi-säätiö järjestää yhteistyössä Jyränkölän kansalaisopiston kanssa tarinankerronnan kurssin, jonka tavoitteena on koota talteen karjalaisten sukujen historiaa ja perinteitä niin Karjalassa kuin Heinolassa.
Juuret-tarinakurssi pidetään Jyränkölän kansalaisopistossa tarinankerronnan sanataiteenopettaja Katja Tammisen ohjauksessa. Kurssi on avoin myös muille kuin karjalaisille perinteistä kiinnostuneille kirjoittajille ja se on osallistujille maksuton.
Tarinakurssi käynnistetään 4. helmikuuta perinnetutkija Mikko Erosen luennoilla Jyränkölän juhlasalissa. Tilaisuudessa Mikko Eronen kertoo taustoja perinne- ja sukututkimuksesta sekä avaa mm. muistitiedon tutkimista ja identiteettien etsintää menneisyydestä. Hänen esityksessään juuret ja kotiseutu voivat saada kuulijoissa uusia merkityksiä, jotka auttavat tarinankerronnassa.
Perinteet ovat tärkeä osa ihmisen juuria ja sitä kautta myös osa jokaisen identiteettiä. Nykyaikana perinteet uhkaavat jäädä hiljaiseksi ja unohtuvaksi tiedoksi. Usein perinteitä ryhdytään pohtimaan vasta eläkeiässä.
Omasta suvusta voi löytyä yllätyksiä, kun tietoa lähtee etsimään.
Juuret-tarinakurssi pöytälaatikkokirjoittajille ja kirjoittamista suunnitteleville.
– Tunnetko juuresi? Tiedätkö, millaisia perinteitä suvussasi kulkee? Oletko kuullut isoisoäitisi tarinan, kysyy puolestaan kurssin opettaja Katja Tamminen.
– Juuret-tarinakurssi auttaa sinua kirjoittamaan muistiin sukusi vaiheita sekä tuomaan perinteitä lähemmäs tätä päivää, lupaa Katja Tamminen.
Kurssilla opitaan tarinankerronnan tekniikkaa ja niksejä, joilla perinteet voi idättää ja kasvattaa novelleiksi, tai vaikka runoiksi ja lauluiksi.
Käkisalmi-säätiö odottaa tarinakurssilta ikimuistoisia kuvauksia karjalaisten elämästä Karjalassa ja Heinolassa. Evakkojen perillisten tarinoita säätiö voi kirjoittajan luvalla julkaista verkkopalvelussaan. Niitä on tarkoitus poimia myös koottavaan karjalaisten Heinola-historiikkiin.